Het ontstaan

SONY DSCSinds tien jaar maakt Ben Tops (Poldertours) gebruik van het voormalige dijkmagazijn bij het Gat van de Dijk nabij het Dijkgatbos. Als onderdeel van zijn huifkartochten laat hij dit monument graag aan zijn gasten zien. Om meer activiteiten rondom dit speciale gebouw te creëren overlegde hij met zijn vriend en vorige gebruiker van het gebouw Piet de Groot. Piet was als bestuurder van Stichting het Dijkgathuis mede verantwoordelijk voor de exploitatie van het gebouw. Als lid van de oudercommissie van Rijksscholengemeenschap Wiringherlant maakte hij deel uit van een enthousiast team dat biologieprojecten ging uitvoeren vanuit het Dijkgathuis.

Uit het overleg met Piet, die als voorzitter van de atletiekvereniging Wieringermeer een enthousiast pleiter is voor bewegen en gezondheid, werd samenwerking gezocht met Staatsbosbeheer. Vanaf dat moment kwam Jochem Rikse, toenmalige boswachter bij Staatsbosbeheer in beeld. Vervolgens ontstonden vele ideeën waaronder het organiseren van wandelingen.

Met elkaar spraken ze af dat er minimaal een wandeling per jaar vanuit het bos georganiseerd zou worden. Na een eerste winterwandeling in 2012 heeft er een najaars- en voorjaarswandeling plaatsgevonden. De opkomst was verrassend groot.

Door Ben en Piet zijn de mogelijkheden onderzocht om tot een Boerenwandeling te komen. Dat leidde tot het Boerenlandwandelpad in de Wieringermeer, deze is inmiddels sinds 2017 operationeel.